UNIVERSITAS ISLAM NEGERI SULTAN SYARIF KASIM RIAU

(UIN SUSKA) – PROGRAM ILMU AKIDAH


UIN SUSKA dahulunya dikenali sebagai Institut Agama Islam Negeri (IAIN) juga merupakan Institut Pengajian Tinggi Awam (IPTA) di Indonesia. Kemasukan pelajar tempatan iaitu pelajar Indonesia melalui sistem sebagaimana UPU di Malaysia. Hanya pelajar yang terpilih sahaja akan diterima masuk ke UIN SUSKA Riau kerana tempat diperuntukkan adalah terhad. Bagi kemasukkan pelajar Malaysia pula adalah melalui sistem kuota pelajar antarabangsa.

UIN SUSKA yang sangat dekat dengan Malaysia, terletak hanya 20 minit dari Lapangan Terbang Sultan Syarif Kasim Pekan Baru Indonesia sekaligus menjadi tarikan pelajar Malaysia untuk menyambung pengajian di sini. Penerbangan dari KLIA 2 hanya mengambil masa 30 minit sahaja untuk sampai ke Lapangan Terbang Sultan Syarif Kasim Pekan Baru.

 

FAKULTI USULUDDIN

Kebanyakkan mahasiswa/i di Fakulti Usuluddin berasal dari berbagai daerah di Riau, Sumatera Utara, Sumatera Barat, Jambi, Pulau Jawa, Malaysia, Thailand, Vietnam, dan Afrika.

Terdapat 3 pengkhususan utama (major) di Fakulti Usuluddin seperti berikut :-
1) Ijazah Sarjana Muda Usuluddin (Perbandingan Agama)
2) Ijazah Sarjana Muda Usuluddin (Ilmu Al-Quran & Tafsir)
3) Ijazah Sarjana Muda Usuluddin (Ilmu Akidah)

IJAZAH SARJANA MUDA USULUDDIN (ILMU AKIDAH)

Pengkhususan ini mengkaji ilmu-ilmu yang berkaitan dengan ilmu akidah, falsafah Islam, tasawuf dan pemikiran dalam dunia Islam.

SUBJEK IJAZAH SARJANA MUDA USULUDDIN (ILMU AKIDAH)

Terdapat 3 kategori pembahagian subjek untuk Program Ijazah Sarjana Muda Usuluddin (Ilmu Akidah) di UIN SUSKA seperti berikut :-

1) Subjek Universiti
Subjek yang akan dipelajari oleh semua mahasiswa/i yang belajar di UIN SUSKA Riau.

2) Subjek Fakulti
Subjek yang dipelajari oleh pelajar di Fakulti berkenaan sahaja, contoh mahasiswa/i di Fakulti Usuluddin hanya akan belajar subjek untuk Fakulti Usuluddin sahaja manakala mahasiswa/i di Fakulti Syariah hanya akan belajar subjek untuk Fakulti Syariah sahaja.

3) Subjek Pengkhususan
Subjek yang akan dipelajari oleh mahasiswa/i mengikut major/ pengkhususan yang diambil. Contoh mahasiswa/i Ijazah Sarjana Muda Usuluddin (Ilmu Akidah) maka subjek pengkhususan adalah berkenaan Ilmu Akidah.

Semua mahasiswa/i Ijazah Sarjana Muda Usuluddin yang mengambil jurusan Ilmu Akidah akan mempelajari subjek-subjek seperti berikut:-

Subjek Universiti:-
 Pancasila
 Pendidikan Kewarganegaraan
 Metodologi Studi Islam
 Studi Al-Qur’an
 Studi Hadits
 Akidah Akhlak
 Fiqh
 Bahasa Indonesia
 Bahasa Arab I
 Bahasa Inggris I
 Bahasa Inggris II
 Bahasa Inggris III
 Sejarah Peradaban Islam
 Sejarah Islam Asia Tenggara
 Kuliah Kerja Nyata (KKN)

Subjek Fakulti Usuluddin :-
 Ushul Fiqh
 Fiqh Mu’amalah
 Filsafat Umum
 Filsafat Ilmu
 Filsafat Islam
 Metodologi Penelitian
 Ilmu Mantiq
 Ilmu Tasawuf
 Ilmu Perbandingan Agama
 Skripsi
 Praktek Kerja Lapangan (PKL)

Subjek Pengkhususan (Ilmu Akidah):-
 Menulis Karya ilmiah
 Sosiologi
 Tauhid
 Studi naskah ilmu akidah (Bahasa Inggeris)
 Studi naskah ilmu akidah (Bahasa Arab)
 Antropolgi
 Teologi modern dalam islam
 Fikih dakwah
 Fikih ibadah
 Filsafat barat (klasik dan modern)
 Metodologi penelitian agama
 Studi naskah filsafat (Bahasa Arab)
 Studi naskah filsafat (Bahsa Inggeris)
 Tafsir tematik akidah
 Hadis tematik akidah
 Ilmu kalam
 Filsafat islam
 Filfasat barat (kontemporer)
 Tasawuf (tasawuf akhlak)
 Ilmu tajwid
 Perkembangan teologi islam modern
 Tasawuf (tasawuf falsafi)
 Orientalisme
 Studi naskah ilmu kalam (teks Bahasa arab)
 Takhrij Al-hadis akidah
 Filsafat manusia
 Tasawuf (tasawuf nusantara)
 Oksidentalisme
 Ideology modern (liberalism, feminisme)
 Tasawuf (tarekat dan suluk)
 Filsafat timur
 Aplikasi computer
 kewirausahaan

MEDIUM BAHASA YANG DIGUNAKAN UNTUK PEMBELAJARAN

Pelajar Malaysia diberi pilihan untuk mengikuti pengajian Ijazah Sarjana Muda Usuluddin (Ilmu Akidah) sama ada menggunakan medium bahasa pembelajaran seperti berikut :
1) Bahasa Inggeris
2) Bahasa Arab
3) Bahasa Indonesia

Namun demikian kebayakkan pelajar Malaysia lebih gemar memilih medium pembelajaran dalam Bahasa Indonesia kerana dialek Bahasa Indonesia di Riau hampir sama dengan Bahasa Melayu di Malaysia. (Boleh rujuk video ucapan Pensyarah UIN SUSKA, Riau di bawah)

PROGRAM DIIKTIRAF MQA 

Program pengajian Ijazah Sarjana Muda Usuluddin di UIN SUSKA diiktiraf oleh Malaysian Qualifications Agency (MQA). Pengiktirafan MQA sangat penting bagi memastikan graduan Ijazah Sarjana Muda Usuluddin diterima untuk memohon perkhidmatan awam di Malaysia kelak.

WAKIL MALAYSIA YANG DILANTIK OLEH UIN SUSKA

Wakil Malaysia yang dilantik oleh UIN SUSKA Riau adalah Zara Zakiah Education (ZZE). ZZE dilantik secara rasmi melalui kerjasama (MoU) oleh UIN SUSKA untuk menguruskan kemasukan dan pendaftaran pelajar Malaysia yang berminat untuk menyambung pengajian Ijazah Sarjana Muda di UIN SUSKA, Riau Indonesia.

Pelajar yang berminat untuk mendapatkan info pengajian Ijazah Sarjana Muda di UIN SUSKA, Riau, boleh hubungi pegawai kami Puan Syuhada di talian 013-3098058 / http://www.wasap.my/60133098058 atau En. Khairul 013-3561182 http://www.wasap.my/60133561182.

CARA PERMOHONAN

Terbuka kepada semua pelajar lepasan STAM, STPM, Matrikulasi/ Asasi Pengajian Islam/ Diploma yang setaraf dan berkaitan yang berminat untuk memohon program Ijazah Sarjana Muda Usuluddin boleh mengisi pra pendaftaran online di pautan berikut Daftar Sekarang atau boleh terus hubungi pegawai kami Puan Syuhada di talian 013-3098058 / WhatsApp  atau En. Khairul 013-3561182 / WhatsApp untuk info lanjut.  

Antara pelajar yang sedang sambung belajar di UIN SUSKA Riau, mereka adalah terdiri dari alumni Maahad Johor, SMA Lughatul Quran, SMK Bandar Tasek Mutiara, SMK Taman Kosas, SMK Taman Desa Tebrau, SMKA Tun Datu Mustapha, Institut Kemahiran Islam Malaysia Sarawak, Kolej Universiti Insaniah (KUIN), SM Tengku Mahmood, SAMT Kuala Kubu Bahru, Kolej Universiti Islam Selangor (KUIS), SMK Putrajaya Presint A (A), SM Imtiyaz YT KT, Darul Huffaz, SMK Jalan Tiga Bandar Baru Bangi, Maahad Ahmadi Gemencheh, Maahad Amir Indera Petra, MRSM Gemencheh, MRSM Transkrian Pulau Pinang, SABK Maahad Al-Tarbiah Al-Islamiah, SMK Bukit Merchu, SMKA Al Mashoor, SMA Nadhhah Hasanah, SMA Maahad Al Mizan, SMA Nahdhah Hasanah, SMK Tun Hussein Onn, SAM Rawang, SAM Sg. Selisek dan lain-lain lagi. Lihat link di bawah untuk maklumat lebih lanjut.

Info lanjut       : 

https://selepasspm.com/ijazah-sarjana-muda-usuluddin-syariah-dakwah/

IG                     : 

https://www.instagram.com/belajarluarnegara_0133098058/

FB                    : 

http://bit.ly/BelajarLuarNegara